Escuela de Ciencias Agrarias
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La Escuela de Ciencias Agrarias (ECA) de la Universidad Nacional, genera conocimientos y capacidades por medio de la docencia, investigación, extensión y servicios, que contribuyen al desarrollo de la agricultura sostenible, los agronegocios y la competitividad, y de los espacios rurales y territoriales, para mejorar el desarrollo humano sostenible y equitativo de la sociedad.
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Ítem A Management and Sustainability Model for Diamond Route (Non-commercial Open Access) Scientific Journals of the Universidad Nacional, Costa Rica.(Universidad Nacional, Costa Rica, 2024-12-31) Cerdas Vega, Gerardo; Mora Campos, Andrea; Penabad Camacho, Liana; Penabad-Camacho, María Amalia; Vega Solano, María Fernanda; Castro Solano, María Milagro; Nova Bustos, Lydia; Ulate Segura, Mónica; Méndez Solano, Andrea; Morales López, YuriDescribe the construction stages of a structure that organizes good practices derived from the 1design of a management and sustainability model for Diamond (Non-commercial Open Access) scientific journals of the Universidad Nacional de Costa Rica. An assessment of the Latin American, Costa Rican, and institutional contexts was carried out on aspects related to policies on open knowledge during the last 20 years. The institutional route and its chronological record that show the evolution of editorial management of the journals since the creation of the first of these publications, approximately 50 years ago are described. The development of the scientific journal management model is described considering the conceptualization, guiding principles, work team, support and advisory bodies, financial sustainability, and monitoring and evaluation of the journals. The model’s innovation, adaptability, and alignment with international standards stand out, as well as collaborative work, strategic planning, and institutional protection, all of which led to the creation of tangible products including regulations and a manual of procedures. A capacity for adaptability in the editorial management of scientific journals is crucial for scientific and social progress. This model promotes sustainability and editorial quality with an emphasis on the diamond path, Open Science, and student inclusion, and its international impact has been recognized in promoting science as a public good and resistance to models based on Article Processing Charges (APC). The recommendations are organized with reference to the different sectors that manage scientific communication, highlighting the importance of promoting Non-commercial Open Access, generating venues to discuss the financial sustainability of open knowledge editorial management, and other spaces for international cooperation. Finally, the recognition of scientific communication as a public good must be accompanied by concrete actions that ensure adequate and stable resources that allow maintaining quality editorial management and promote ethical and transparent practices.Ítem Cómo escapar del laberinto de la aricultura industrial: construyendo sistemas agroalimentarios sustentables y justos, una ruta para América Latina.(Universidad de Costa Rica, UCR, 2025-05-31) Tenorio Peña, Alejandra; Lago Braga, Camila; Zúniga González, Carlos Alberto; Amtmann Moyano, Carlos; Grisa, Cátia; Rondoni, Caterina; Zenteno Lawrence, Cecilia; Morales Estupiñán, César; Manrique García, Diana; Pizarro Muñoz, Estevan Felipe; Ramírez Varela, Francisco; Valencia Ramos, Genialuz; Cerdas Vega, Gerardo; Saavedra Gallo, Gonzalo; Barrientos Matamoros, Guido; Blanco Wells, Gustavo; Rosell Foxá, Jordi; Fernández Alvarado, Luis Fernando; Viladomiu Canela, Lourdes; Madriz Martínez, Mairon; Dumani Echandi, Marcela; Zúñiga Escobar, Marianela; Belletti, Matteo; Varela Ramírez, Orlando; Toruño, Pedro José; Granados Carvajal, Rafael Evelio; Mercedes Fernandez, Sarita; Rodríguez González, Shirley; D’Agostino, Tomasso; Camejo Pereira, Viviane; Gomel Apaza, ZenónEn la actualidad, existe un creciente llamado a transformar los regímenes agroalimentarios globales hacia modelos de producción, distribución, procesamiento y consumo de alimentos que sean verdaderamente sostenibles, tanto social como ambientalmente. Este enfoque abarca todas las etapas de la cadena alimentaria, desde la producción agrícola y ganadera hasta la llegada de los alimentos a los consumidores finales. Este consenso ocurre ante las evidencias cada vez más contundentes de que el sistema agroalimentario dominante acumula graves contradicciones e insuficiencias, entre ellas su contribución decisiva al cambio climático, la contaminación de aguas superficiales y profundas gracias al uso masivo de agrotóxicos, la eutrofización de los océanos, la degradación de millones de hectáreas de tierras agrícolas, sus impactos sobre la salud humana y animal, la nunca resuelta cuestión del hambre y de sus correlatos recientes, la obesidad y la malnutrición; todo lo cual ha llevado a académicos, políticos, corporaciones, ONGs y movimientos sociales, cada cual desde sus visiones e intereses, a pronunciarse sobre la impostergable tarea de avanzar en el diseño y puesta en práctica de soluciones viables y eficaces ante estos y otros desafíos (Marques, 2015; Intergovernmental Panel on Climate Change [IPCC], 2020; Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services [IPBES], 2019; Swinburn, 2019).
