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Acute health effects of organophosphorus pesticides on Tanzanian small-scale coffee growers

Fecha

2001-07-01

Autores

Ngowi, Aiwerasia
Maeda, David
Partanen, Timo
Sanga, Michael

Título de la revista

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Editor

Nature Publishing Group

Resumen

A cute health effects of organophosphorus (PP) pesticides on coffee farmworkers in 1991-1992 in Tanzania are reported to provide a basis for concern over farmworkers being overexposed during application. Workers exposed to OP pesticides (N = 133) were drawn from a population of about 240,000 coffee farmers. They were interviewed on symptoms and personal protection, and their erythrocyte acetylcholinesterase (ACHE) activity was determined during both spraying and nonspraying period. AChE activities during spraying and nonspraying period were comparable (mean 32.0, SD 7.8 vs. 33.0, SD 8.7 U/g HgB, P = 0.26). The prevalence of cough, headache, abdominal pain, excessive sweating, nausea, excessive salivation, diarrhea, and vomiting did not differ significantly between spraying and nonspraying periods. There was no suggestion of decreased AChE in exposed subjects who complained of OP-related symptoms compared to symptomless exposed subjects. Use of gloves, long boots, head cover, face cover, and coverall was not significantly associated with AChE activity. No marked AChE depression was found during spraying season, which may explain the lack of association between symptoms and ACHE. The fact that only moderately toxic OP pesticides were used may indicate that toxicity was not sufficiently high to cause depression. Experience, however, suggests that occupational poisoning remains a potential serious danger in coffee cultivation in Tanzania.
Los efectos agudos sobre la salud de los plaguicidas organofosforados ( OP ) en los trabajadores agrícolas del café en 1991 - 1992 en Tanzania se reportan para proporcionar una base para la preocupación sobre los trabajadores agrícolas estén sobreexpuestos durante la aplicación. Los trabajadores expuestos a plaguicidas OP (N= 133 ) procedían de una población de unos 240.000 cultivadores de café. café. Se les entrevistó sobre los síntomas y la protección personal, y se determinó la actividad de la acetilcolinesterasa ( AChE ) de sus eritrocitos durante durante el período de fumigación y el de no fumigación. Las actividades de la AChE durante el periodo de fumigación y el de no fumigación fueron comparables (media de 32,0, SD 7,8 vs. 33,0, SD 8,7 U/ g HgB, P= 0.26 ) . La prevalencia de la tos, el dolor de cabeza, el dolor abdominal, la sudoración excesiva, las náuseas, la salivación excesiva, la diarrea y los vómitos no difirieron significativamente entre los periodos de pulverización y de no pulverización. No hubo indicios de una disminución de la AChE en los sujetos expuestos que se quejaron de síntomas relacionados con el OP en comparación con los sujetos expuestos sin síntomas. El uso de guantes, botas largas, cubre-cabezas, cubre-cara y mono de trabajo no se asoció significativamente con la actividad de la AChE. actividad de la AChE. No se encontró una marcada depresión de la AChE durante la temporada de fumigación, lo que puede explicar la falta de asociación entre los síntomas y la AChE. El El hecho de que sólo se utilizaran plaguicidas OP moderadamente tóxicos puede indicar que la toxicidad no era lo suficientemente alta como para causar depresión. Sin embargo, la experiencia sugiere que la intoxicación laboral sigue siendo un peligro potencial grave en el cultivo del café en Tanzania.

Descripción

Texto completo del documento

Palabras clave

AGRICULTORES, AGRICULTURA, CAFÉ, PLAGUICIDAS, AGRICULTURE, COFFEE, PESTICIDES

Citación