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dc.contributor.authorStaudacher, Philipp
dc.contributor.authorFuhrimann, Samuel
dc.contributor.authorFarnham, Andrea
dc.contributor.authorAtuhaire, Aggrey
dc.contributor.authorNiwagaba, Charles
dc.contributor.authorStamm, Christian
dc.contributor.authorEggen, Rik IL
dc.contributor.authorWinkler, Mirko S
dc.contributor.authorMora, Ana Maria
dc.date.accessioned2022-06-22T20:40:12Z
dc.date.available2022-06-22T20:40:12Z
dc.date.issued2020-12-14
dc.identifier.issn11786302
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23332
dc.descriptionSe seleccionó la licencia Creative Commons para este envío. El documento trae lo siguiente:Creative Commons Non Commercial CC BY-NC: This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) which permits non-commercial use, reproduction and distribution of the work without further permission provided the original work is attributed as specified on the SAGE and Open Access pages (https://us.sagepub.com/en-us/nam/open-access-at-sage).es_ES
dc.description.abstractPesticides are used globally in agriculture and pose a threat to the health of farmers, communities, and the environment. Smallholder farmers in lowand middle-income countries have generally a low socio-economic status and educational level. Consequently, they are particularly vulnerable to negative impacts of pesticides on their health, yields, or land. In a Knowledge, Attitude, and Practices study, we compared the pest management practices between a market-oriented farming system in Zarcero County, Costa Rica, and a subsistence-based farming system in Wakiso District, Uganda. We conducted a cross-sectional survey among smallholder farmers from Costa Rica (n = 300) in 2016 and from Uganda (n = 302) in 2017. We enrolled conventional and organic farmers, but also farmers with mixed practices and non-applicators of any pest management strategy. We found that the majority of pesticides used in both case studies are classified as highly hazardous by the World Health Organization. While more than 90% of smallholder farmers from both countries were aware of the negative health effects of pesticide exposure, <11% in Costa Rica and <2% in Uganda reported using personal protective equipment every time they handled or applied pesticides. Hygiene and other safe use practices were not adopted by all farmers (<61%), especially among farmers applying more hazardous pesticides. Conventional farmers from Costa Rica (14%) and Uganda (19%) reported disposing pesticide residuals into rivers. Using a logistic regression we found that organic farmers were more likely to having been trained on safe pesticide use practices. Using a robust regression, we observed that smallholder household income was primarily driven by education and not directly by the use of synthetic pesticides. Our results suggest that negative effects of pesticides can be managed over the whole life cycle, from purchase, via storage and application to residual and waste management by fostering professionalization of farmers. We advise future safe use and handling interventions to consider the pesticide use-related socioeconomic and demographic findings highlighted in this paperes_ES
dc.description.abstractLos pesticidas se utilizan en todo el mundo en la agricultura y suponen una amenaza para la salud de los agricultores, las comunidades y el medio ambiente. Los pequeños agricultores de los países de renta baja y media suelen tener un nivel socioeconómico y educativo bajo. En consecuencia, son especialmente vulnerables a los efectos negativos de los plaguicidas en su salud, sus rendimientos o sus tierras. En un estudio sobre conocimientos, actitudes y prácticas, comparamos las prácticas de gestión de plagas entre un sistema agrícola orientado al mercado en el condado de Zarcero, Costa Rica, y un sistema agrícola de subsistencia en el distrito de Wakiso, Uganda. Realizamos una encuesta transversal entre pequeños agricultores de Costa Rica (n = 300) en 2016 y de Uganda (n = 302) en 2017. Inscribimos a agricultores convencionales y orgánicos, pero también a agricultores con prácticas mixtas y a los que no aplicaban ninguna estrategia de manejo de plagas. En encontramos que la mayoría de los plaguicidas utilizados en ambos estudios de caso están clasificados como altamente peligrosos por la Organización Mundial de la Salud. Mientras que más del Aunque más del 90% de los pequeños agricultores de ambos países eran conscientes de los efectos negativos para la salud de la exposición a los plaguicidas, <11% en Costa Rica y <2% en Uganda informaron de que utilizaban equipos de protección personal cada vez que manipulaban o aplicaban plaguicidas. La higiene y otras prácticas de uso seguro no fueron adoptadas por todos los agricultores (<61%), especialmente entre los que aplicaban los plaguicidas más peligrosos. Los agricultores convencionales de Costa Rica (14%) y Uganda (19%) informaron de que desechaban los residuos de los plaguicidas en los ríos. Mediante una regresión logística se comprobó que los agricultores ecológicos tenían más probabilidades de haber haber recibido formación sobre prácticas seguras de uso de plaguicidas. Utilizando una regresión robusta, observamos que los ingresos de los hogares de los pequeños agricultores se debían principalmente a de la educación y no directamente por el uso de plaguicidas sintéticos. Nuestros resultados sugieren que los efectos negativos de los plaguicidas pueden gestionarse a lo largo de todo el ciclo de vida, desde la compra hasta el almacenamiento. ciclo de vida, desde la compra, pasando por el almacenamiento y la aplicación, hasta la gestión residual y de residuos, fomentando la profesionalización de los agricultores. Aconsejamos que las futuras aconsejamos que las futuras intervenciones de uso y manipulación seguros tengan en cuenta los resultados socioeconómicos y demográficos relacionados con el uso de plaguicidas que se destacan en este documento.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversity of California, Berkeley, USAes_ES
dc.description.sponsorshipMakerere University, Ugandaes_ES
dc.description.sponsorshipUniversity of Basel, Switzerlandes_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherSAGE Publications Inc.es_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceEnvironmental Health Insights Vol. 14 1-15 2020es_ES
dc.subjectACTITUDESes_ES
dc.subjectAGRICULTURAes_ES
dc.subjectRIESGO PARA LA SALUDes_ES
dc.subjectSUSTANCIA TÓXICAes_ES
dc.subjectTRABAJADORES AGRICOLASes_ES
dc.subjectATTITUDESes_ES
dc.subjectAGRICULTUREes_ES
dc.subjectHEALTH RISKes_ES
dc.subjectTOXIC SUBSTANCEes_ES
dc.subjectAGRICULTURAL WORKERSes_ES
dc.titleComparative Analysis of Pesticide Use Determinants Among Smallholder Farmers From Costa Rica and Ugandaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceInstituto Regional de Estudios en Sustancias Tóxicases_ES
dc.identifier.doi10.1177/1178630220972417


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