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dc.contributor.advisorCarranza, Carlos Francisco
dc.contributor.authorRojas Hernández, Joel
dc.date.accessioned2021-06-21T22:53:44Z
dc.date.available2021-06-21T22:53:44Z
dc.date.issued2007-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/20364
dc.descriptionMaestría en Producción Animal Sosteniblees_ES
dc.description.abstractLa presente investigación tomó como referencia los conceptos de Cadena Global de Mercancías, para determinar la situación actual de la cadena de producción de carne orgánica bovina en Nicaragua. Esto permitió analizar cuatro componentes básicos, la dimensión territorial y la estructura insumo-producto que son desarrollados en un primer capítulo y la dimensión institucional y estructura de poder o gobierno que se estudia en el segundo. En la dimensión territorial y la estructura de insumo-producto, se determinó que hasta mayo del 2006 eran 62 las fincas incorporadas en la producción de carne orgánica bovina, las que se encuentran distribuidas en 12 departamentos del país. El área de pasto es de 32,870 hectáreas y las cabezas de ganado son 29,337, estas cantidades son inferiores a las esperadas por los agentes involucrados en la cadena. Una de las ventajas que presenta la ganadería en Nicaragua es su explotación extensiva lo que la hace fácilmente convertible a la producción orgánica, sin embargo la utilización de ganado doble propósito, los bajos índices productivos, falta de medicamentos alternativos y la poco habilidad agroempresarial de los productores hace que este nuevo rubro no salga del letargo. En la dimensión institucional y estructura de poder, se abordan las políticas que ejercen las instituciones de promoción, producción y comercialización de la carne orgánica bovina a nivel internacional y nacional; con esta se precisó que para lograr producir y comercializar este producto se debe cumplir con normas y leyes establecidas por organizaciones, instituciones o gobiernos de los países consumidores, de manera que los productores, procesadores y comercializadores deben cumplir mediante certificaciones extendidas por agencias debidamente acreditadas. En Nicaragua esto ha sido realizado por la Organización Internacional Agropecuaria de Argentina (OIA). Sin embargo, hasta Octubre del 2006 no se había establecido un mercado para la carne orgánica, siendo el principal cuello de botella encontrado en el estudio de la cadena, por lo que para determinar la estructura de poder se realizó una simulación con el propósito de encontrar el incremento en dinero que obtendrá el productor por un novillo orgánico de 400 kg de peso vivo, obteniendo en el mejor de los casos un incremento del 15 % y no hasta un 30 % a como ellos lo consideran.es_ES
dc.description.abstractThis research was based on the concepts of the Global Commodity Chain to determine the current situation of the organic meat production chain. to determine the current situation of the organic beef production chain in Nicaragua. in Nicaragua. This made it possible to analyze four basic components, the territorial dimension and the input-output structure. and the input-output structure, which are developed in the first chapter, and the institutional dimension and power or governance structure, which are developed in the second chapter. and the institutional dimension and power or governance structure, which are studied in the second chapter. In the territorial dimension and the input-output structure, it was determined that as of May 2006, there were 62 farms incorporated in the country. 2006 there were 62 farms involved in the production of organic beef, distributed in 12 of the country's departments. distributed in 12 of the country's departments. The pasture area is 32,870 hectares and the head of cattle are 29,870 hectares. and 29,337 head of cattle; these numbers are lower than expected by the agents involved in the chain. agents involved in the chain. One of the advantages of livestock farming in Nicaragua is that it is extensively exploited. Nicaragua is its extensive exploitation, which makes it easily convertible to organic production. However, the use of dual-purpose livestock, the low production rates, the lack of alternative medicines and the poor lack of alternative medicines and the lack of agribusiness skills of producers means that this new the new sector has not emerged from its lethargy. In the institutional dimension and power structure, the policies exercised by the institutions for the and commercialization of organic beef at the international and national levels. and national level; with this it was specified that in order to produce and market this product, it is necessary to comply with the rules and laws of the country. and marketing of this product must comply with standards and laws established by organizations, institutions or governments of the consuming countries, in order to and marketing of this product must comply with standards and laws established by organizations, institutions or governments of the consuming countries, so that producers, processors and traders must comply producers, processors and marketers must comply with certifications issued by duly accredited agencies. duly accredited agencies. In Nicaragua this has been done by the Organización International Agricultural Organization of Argentina (OIA). However, as of October 2006, no market for organic meat had been established. However, as of October 2006, no market for organic meat had been established. the main bottleneck found in the study of the chain, so in order to determine the power structure, a simulation was simulation was carried out with the purpose of finding the increase in money that the producer will obtain for an organic steer of the producer for an organic steer of 400 kg live weight, obtaining in the best case an increase of 15 The best case scenario is a 15% increase and not up to 30% as they consider it.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectGANADO BOVINOes_ES
dc.subjectNICARAGUAes_ES
dc.subjectCARNEes_ES
dc.subjectPRODUCTOS ORGANICOSes_ES
dc.subjectCADENA DE VALORes_ES
dc.subjectVALUE CHAINes_ES
dc.subjectMEATes_ES
dc.subjectORGANIC PRODUCTSes_ES
dc.subjectBOVINE CATTLEes_ES
dc.titleAnálisis de la cadena de producción de carne orgánica bovina en Nicaraguaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcces_ES
una.tesis.numero6278es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Medicina Veterinariaes_ES


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