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dc.contributor.authorUlloa Rojas, Juan B.
dc.contributor.authorJ. Verreth, J.A.
dc.date.accessioned2020-06-16T17:15:09Z
dc.date.available2020-06-16T17:15:09Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/17577
dc.description.abstractA study was conducted to compare growth and feed utilization of Oreochromis aureus fed graded levels of coffee pulp (CoP) and reared in aquaria or in pens. Diets contained 0, 130, 260 and 390 g kg 1 of oven-dried CoP. In aquaria, fish receiving increasing dietary CoP levels (from 0 to 390 g kg 1) showed a progressive reduction in final body weight, growth rate and protein efficiency ratio (PER) ( P < 0.05). Feed conversion ratio (FCR) was significantly higher at 390 g kg 1 dietary CoP. Dietary CoP reduced digestibility of dietary dry matter and carbohydrate. In pens, CoP inclusions led to reduced final weight, growth rate and PER but to a much smaller extent than in aquaria. Fish fed the diet with 130 g kg 1 CoP had similar growth and feed utilization (PER and FCR) to those fed the control diet ( P>0.05). High dietary fibre levels together with the presence of antinutritional factors (ANFs) in CoP diets may explain why tilapia grew less and had lower feed utilization. Natural productivity of the pond could explain why results in pens were better than in aquaria. Results indicated that inclusion of CoP in tilapia diets might be limited to no more than 130 g kg 1 when fish are raised in earthen ponds and natural food is available.es_ES
dc.description.abstractSe realizó un estudio para comparar el crecimiento y la utilización de alimento de Oreochromis aureus alimentado con niveles graduados de pulpa de café (CoP) y criados en acuarios o corrales. Las dietas contenían 0, 130, 260 y 390 g kg − 1 de CoP secado al horno. En los acuarios, los peces que recibieron niveles crecientes de CoP en la dieta (de 0 a 390 g kg − 1) mostraron una reducción progresiva en el peso corporal final, la tasa de crecimiento y el índice de eficiencia proteica (PER) (P <0.05). La relación de conversión alimenticia (FCR) fue significativamente mayor a 390 g kg − 1 de CoP en la dieta. La CoP dietética redujo la digestibilidad de la materia seca y los carbohidratos de la dieta. En corrales, las inclusiones de CoP condujeron a una reducción del peso final, la tasa de crecimiento y el PER pero en un grado mucho menor que en los acuarios. Los peces alimentados con la dieta con 130 g kg − 1 de CoP tuvieron un crecimiento y utilización de alimento (PER y FCR) similares a los alimentados con la dieta de control (P> 0.05). Los altos niveles de fibra en la dieta junto con la presencia de factores antinutricionales (FNA) en las dietas de CoP pueden explicar por qué la tilapia creció menos y tuvo una menor utilización de alimento. La productividad natural del estanque podría explicar por qué los resultados en corrales fueron mejores que en acuarios. Los resultados indicaron que la inclusión de CoP en las dietas de tilapia podría limitarse a no más de 130 g kg − 1 cuando los peces se crían en estanques de tierra y hay alimentos naturales disponibles.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherAquaculture vol.217 no.1-4 275-283 2003es_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectTILAPIAes_ES
dc.subjectAQUARIAes_ES
dc.subjectOREOCHROMIS AUREUSes_ES
dc.subjectCOFFEE PULPes_ES
dc.subjectNUTRICION ANIMALes_ES
dc.subjectALIMENTACIÓN DE PECESes_ES
dc.subjectPENSes_ES
dc.titleGrowth of Oreochromis aureus fed with diets containing graded levels of coffee pulp and reared in two culture systemses_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES
dc.identifier.doidoi.org/10.1016/S0044-8486(02)00273-9


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