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In vitro digestibility and proteases inhibitory effect of several feedstuffs for Parachromis dovii juveniles and P. dovii hybrid larvae

Fecha

2016

Autores

Valverde-Chavarría, Silvia
Ulloa Rojas, Juan B.
Brais-Medina, Miguel
Calvo-Elizondo, Elman
Álvarez-González, Carlos A.

Título de la revista

ISSN de la revista

Título del volumen

Editor

Fish Physiology and Biochemistry Vol.42 No.6 1767-1776

Resumen

Parachromis dovii, a native cichlid from Costa Rica, is highly appreciated for its size and flesh quality. Further, P. dovii easily accept inert feed from the beginning of exogenous feeding; however, its growth is low compared to live food. For this reason, evaluation of several feedstuffs using two in vitro techniques was done. The quantification of the in vitro inhibitory effect of seven plant ingredients on the alkaline protease activity was done using enzymatic extracts from larvae samples of 6, 15, 22 and 30 days after hatching (DAH). The in vitro alkaline digestibility assays were run for six protein sources (from animal and plant origin) using the enzymatic extract from larvae 30 DAH. Independent of fish age, all plant feedstuffs reduced alkaline digestive proteases activity; however, the wheat flour (14.1 % at 6 DAH, 33.4 % at 15 DAH) and broken rice meal (51.6 % at 22 DAH) showed the lowest inhibition percentage of alkaline digestive activity, whereas the highest inhibition percentage was found with soybean and palm kernel meals (92.5 % at 30 DAH and 87.4 %, respectively) (P < 0.05). The alkaline proteases inhibition percentage of feedstuffs varied during larvae ontogeny. From six protein dietary sources tested, tankage and fish meal presented the highest in vitro digestibility values, 113.9 and 74.9 %, respectively. Contrary, the lowest digestibility was found for blood and soybean meals (38.07 and 19.82 %, respectively).
Parachromis dovii, un cíclido nativo de Costa Rica, es muy apreciado por su tamaño y calidad de carne. Además, P. dovii acepta fácilmente la alimentación inerte desde el comienzo de la alimentación exógena; Sin embargo, su crecimiento es bajo en comparación con los alimentos vivos. Por esta razón, se realizó la evaluación de varios piensos utilizando dos técnicas in vitro. La cuantificación del efecto inhibidor in vitro de siete ingredientes vegetales sobre la actividad de la proteasa alcalina se realizó utilizando extractos enzimáticos de muestras de larvas de 6, 15, 22 y 30 días después de la eclosión (DAH). Los ensayos de digestibilidad alcalina in vitro se realizaron para seis fuentes de proteínas (de origen animal y vegetal) utilizando el extracto enzimático de larvas 30 DAH. Independientemente de la edad de los peces, todos los piensos vegetales reducen la actividad de las proteasas digestivas alcalinas; sin embargo, la harina de trigo (14.1% a 6 DAH, 33.4% a 15 DAH) y la harina de arroz partido (51.6% a 22 DAH) mostraron el menor porcentaje de inhibición de la actividad digestiva alcalina, mientras que el mayor porcentaje de inhibición se encontró con la soya y la palma comidas de grano (92.5% a 30 DAH y 87.4%, respectivamente) (P <0.05). El porcentaje de inhibición de las proteasas alcalinas de los piensos varió durante la ontogenia de las larvas. De las seis fuentes dietéticas de proteínas analizadas, el tanque y la harina de pescado presentaron los valores más altos de digestibilidad in vitro, 113.9 y 74.9%, respectivamente. Por el contrario, la digestibilidad más baja se encontró para las comidas de sangre y soya (38.07 y 19.82%, respectivamente).

Descripción

Palabras clave

DIGESTIBILIDAD IN VITRO, FISH LARVAE, PARACHROMIS DOVII, DIGESTIVE PROTEASES INHIBITOR, NUTRICION ANIMAL

Citación