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dc.contributor.authorAlvarez, M.A.
dc.contributor.authorSeyler, D.
dc.contributor.authorMadrigal-Carballo, Sergio
dc.contributor.authorVila, A.O.
dc.contributor.authorMolina, F.
dc.date.accessioned2022-09-21T22:34:45Z
dc.date.available2022-09-21T22:34:45Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23948
dc.description.abstractA significant effect, on the rheological behavior, due to the electrical properties of vesicles formed from concentrated soy lecithin dispersions have been studied in this work. The rheopectic behavior of concentrated soy lecithin dispersions (120, 150, 180, 210 and 240 g L−1) prepared by swelling–light sonication–freezing–unfreezing procedure is studied and it is specially emphasized on the transition under steady shear from lamellar phase of planar sheets to closed structures as multilamellar vesicles. Samples have been exposed to a different number of sonication cycles (from 0 to 100) and the changes in the hysteresis loop area, the apparent viscosity and the electrophoretic mobility have been studied. When the number of sonication cycles increases, the size and number of bilayers of these multilamellar vesicles decrease and therefore the total number of the vesicles and the volume fraction occupied by them show an increase. © 2007 Elsevier Inc. All rights reservedes_ES
dc.description.abstractEn este trabajo se ha estudiado un efecto significativo, sobre el comportamiento reológico, debido a las propiedades eléctricas de las vesículas formadas a partir de dispersiones concentradas de lecitina de soja. Se estudia el comportamiento reopéctico de las dispersiones concentradas de lecitina de soja (120, 150, 180, 210 y 240 g L-1) preparadas mediante el procedimiento de hinchamiento-sonicación ligera-congelación-descongelación y se hace especial hincapié en la transición bajo cizallamiento constante desde la fase lamelar de láminas planas a estructuras cerradas como vesículas multilaminares. Las muestras se han expuesto a un número diferente de ciclos de sonicación (de 0 a 100) y se han estudiado los cambios en el área del bucle de histéresis, la viscosidad aparente y la movilidad electroforética. Cuando aumenta el número de ciclos de sonicación, el tamaño y el número de bicapas de estas vesículas multilamelares disminuyen y, por lo tanto, el número total de vesículas y la fracción de volumen ocupada por ellas muestran un aumento. © 2007 Elsevier Inc. Todos los derechos reservadoses_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Rica.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad Nacional (Costa Rica)es_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceJournal Colloid and Interface Science vol.309 279-282 2007es_ES
dc.subjectLECITHINes_ES
dc.subjectLECITINAes_ES
dc.subjectVESICLESes_ES
dc.subjectVESICULASes_ES
dc.subjectRHEOLOGYes_ES
dc.subjectVISCOSITYes_ES
dc.subjectVISCOSIDADes_ES
dc.titleInfluence of the electrical interface properties on the rheological behavior of sonicated soy lecithin dispersionses_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Químicaes_ES
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1016/j.jcis.2007.02.026


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