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Hypoglycemic and antihyperglycemic effect of Witheringia solanacea in normal and alloxan-induced hyperglycemic rats

Fecha

2011

Autores

Herrera, Cristina
García Barrantes, Pedro M.
Binns, Franklin
Vargas, Marianela
Poveda, Luis Jorge
Badilla, Sandra

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Editor

Elsevier

Resumen

Witheringia solanacea is a small shrub that belongs to the Solanaceae family. The plant is used as an antidiabetic in Costa Rican herbal medicine. The aim of this study was to evaluate the hypoglycemic and antihyperglycemic activity of the aqueous extract of W. solanacea leaves in rodent models. About the materials and methods, a crude extract of W. solanacea leaves was prepared in boiling water and the aqueous filtrate was lyophilized. A single oral dose of 250, 500 and 1000 mg/kg of the extract was evaluated for hypoglycemic activity in a glucose tolerance test in normal rats and for antihyperglycemic activity in alloxan-induced (140 mg/kg) diabetic rats. The blood glucose level was determined at different times by the glucose oxidase method. It Result in a Dosage of 500 and 1000 mg/kg of the extract significantly decreased (p < 0.05) blood glucose levels in the glucose tolerance test in normal rats after 1 h, there was no significant difference observed at 250 mg/kg. Dose of 500 mg/kg of the extract significantly reduced (p < 0.05) blood glucose levels in alloxan induced hyperglycemic rats at 4 and 5 h. In Conclusion, in the present study, the hypoglycemic and antihyperglycemic potential of the W. solanacea was demonstrated in rats. These results give support to the traditional use of W. solanacea as antidiabetic herbal medicine.
Witheringia solanacea es un pequeño arbusto que pertenece a la familia de las solanáceas. La planta se utiliza como antidiabético en la medicina herbal costarricense. El objetivo de este estudio fue evaluar la actividad hipoglucémica y antihiperglucémica del extracto acuoso de las hojas de W. solanacea en modelos de roedores. En cuanto a los materiales y métodos, se preparó un extracto crudo de hojas de W. solanacea en agua hirviendo y se liofilizó el filtrado acuoso. Se evaluó la actividad hipoglucémica de una dosis oral única de 250, 500 y 1000 mg/kg del extracto en una prueba de tolerancia a la glucosa en ratas normales y la actividad antihiperglucémica en ratas diabéticas inducidas por aloxano (140 mg/kg). El nivel de glucosa en sangre se determinó en diferentes momentos por el método de la glucosa oxidasa. Resultó que las dosis de 500 y 1000 mg/kg del extracto disminuyeron significativamente (p < 0,05) los niveles de glucosa en sangre en la prueba de tolerancia a la glucosa en ratas normales después de 1 hora, no observándose diferencias significativas con 250 mg/kg. La dosis de 500 mg/kg del extracto redujo significativamente (p < 0,05) los niveles de glucosa en sangre en ratas hiperglucémicas inducidas por alloxan a las 4 y 5 h. En conclusión, en el presente estudio se demostró el potencial hipoglucémico y antihiperglucémico de la W. solanacea en ratas. Estos resultados apoyan el uso tradicional de W. solanacea como medicina herbal antidiabética.

Descripción

Palabras clave

DIABETES, DIAGNÓSTICO DE LABORATORIO, HIERBAS, SOLANACEAE, LABORATORY DIAGNOSIS, HERBS

Citación