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dc.contributor.authorUlloa Rojas, J.B.
dc.contributor.authorVerreth, J.A.J.
dc.contributor.authorvan Weerd, J.H.
dc.contributor.authorHuisman, E.A.
dc.date.accessioned2022-06-07T16:49:59Z
dc.date.available2022-06-07T16:49:59Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23196
dc.description.abstractDifferent chemical treatments were tested to improve the nutritional value of coffee pulp (CoP): (1) alkali, NaOH solutions of 5 and 10% for 24 and 48 h; (2) a combination of acid and alkali, with first a treatment with HCl (1.5 and 3 M for 24 and 48 h), followed by a NaOH solution of 5% for 48 h; (3) A combination of alkali and ensilage, with first a treatment with a NaOH solution of 5% for 48 h, followed by ensilage with molasses (50 and 100 g molasses/kg of CoP) for 2 and 3 months. The CoP treated with NaOH alone or with the combination HCl–NaOH showed higher contents of ash, fat and cellulose but lower contents of antinutritional factors (ANFs) (polyphenols, tannins and caffeine) than oven-dried-CoP (OD-CoP) (P < 0.05). The true protein content in the CoP was not affected by the alkali treatment but was reduced in the acid–alkali treated CoP compared to OD-CoP. A combined treatment with alkali-ensilage resulted in higher true protein, fat and ash contents (P < 0.05) and in similar contents of cellulose than in OD-CoP. Polyphenols, tannins and caffeine contents were lower in treated CoP than in OD-CoP, but there was no difference in the size of the effect for caffeine between one treatment to the other. The higher ash content found in alkali-ensiled CoP could result from the addition of the alkali. The reduction of ANFs was much higher in the chemical treated CoP than in the alkali-ensiled CoP. The alkali treatment yielded the best overall results in upgrading the nutritive value of CoP. © 2002 Elsevier Science B.V. All rights reserved.es_ES
dc.description.abstractSe probaron diferentes tratamientos químicos para mejorar el valor nutricional de la pulpa de café (CoP): (1) soluciones alcalinas, NaOH al 5 y 10% por 24 y 48 h; (2) una combinación de ácido y álcali, con primero un tratamiento con HCl (1.5 y 3 M por 24 y 48 h), seguido de una solución de NaOH al 5% por 48 h; (3) Una combinación de álcali y ensilaje, con un tratamiento primero con una solución de NaOH al 5% durante 48 h, seguido de ensilaje con melaza (50 y 100 g melaza/kg de CoP) durante 2 y 3 meses. Los CoP tratados con NaOH solo o con la combinación HCl-NaOH mostraron mayores contenidos de cenizas, grasa y celulosa pero menores contenidos de factores antinutricionales (FNA) (polifenoles, taninos y cafeína) que los CoP secados al horno (OD-CoP) ( p < 0,05). El verdadero contenido de proteína en el CoP no se vio afectado por el tratamiento con álcali, pero se redujo en el CoP tratado con ácido-álcali en comparación con OD-CoP. Un tratamiento combinado con ensilado alcalino dio como resultado un mayor contenido verdadero de proteína, grasa y cenizas (P < 0,05) y un contenido similar de celulosa que en OD-CoP. Los contenidos de polifenoles, taninos y cafeína fueron menores en los CoP tratados que en los OD-CoP, pero no hubo diferencia en el tamaño del efecto de la cafeína entre un tratamiento y el otro. El mayor contenido de cenizas encontrado en CoP ensilado con álcali podría deberse a la adición del álcali. La reducción de ANF fue mucho mayor en el CoP tratado con productos químicos que en el CoP ensilado con álcali. El tratamiento con álcali arrojó los mejores resultados generales en la mejora del valor nutritivo de CoP. © 2002 Elsevier Science B.V. Todos los derechos reservados.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceAnimal Feed Science and Technology vol.99 vol.1-4 195–204 2002es_ES
dc.subjectCAFÉes_ES
dc.subjectPULPA DE CAFÉes_ES
dc.subjectNUTRICIÓNes_ES
dc.subjectCOFFEEes_ES
dc.subjectNUTRITIONes_ES
dc.titleEffect of different chemical treatments on nutritional and antinutritional properties of coffee pulpes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1016/s0377-8401(02)00050-0


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