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Dieta estacional del Tayassu pecari (Artiodactyla: Tayassuidae) en el Parque Nacional Corcovado, Costa Rica

Fecha

2000

Autores

Altrichter, Mariana
Sáenz, Joel C.
Eduardo, Carrillo
Fuller, Todd

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Editor

Universidad Nacional, Costa Rica.

Resumen

The diet of the white-lipped peccari Tayassu pecari was studied from July 1996 to April 1997 in Cor covado National Park, Costa Rica, through fecal analysis and direct observations. The feces consisted of 61.6% fruits, 37.5% vegetative parts, 0.4% invertebrates and 0.5% unidentified material. These proportions are similar to those reported for white-lipped peccaries diet in South America, but the species consumed were different. In Corcovado, the white-lipped peccary fed on parts of 57 plant species (37 of them fruits). Moraceae was the most represented farnily. In contrast, the diet of the Peruvian Amazon peccary primarily consists of plant parts (Are caceae). Costa Rican peccary diet consisted of vegetative parts from Araceae and Heliconaceae. Direct observa tion showed that peccaries spent 30% of feeding time rooting. Samples taken from rooting sites suggest that pec caries fed on earthworrns. Diet differed between months, seasons and habitats. They ate more fruits in coastal and primary forests and more vegetative parts in secondary foresto In the months Octubrer and November the consumption oC vegetative parts excéeded fruit consumption
La dieta del peccari de labio blanco Tayassu pecari fue estudiada desde julio de 1996 hasta abril de 1997 en el Parque Nacional Cor Covado, Costa Rica, mediante análisis fecales y observaciones directas. Las heces consistieron en 61,6% frutos, 37,5% partes vegetativas, 0,4% invertebrados y 0,5% material no identificado. Estas proporciones son similares a los reportados para la dieta del pecarí de labio blanco en América del Sur, pero las especies consumidas fueron diferentes. En Corcovado, el pecarí de labios blancos se alimentaba de partes de 57 especies de plantas (37 de ellas frutos). Moraceae fue la más representado farnally. Por el contrario, la dieta del pecarí amazónico peruano se compone principalmente de partes de plantas (Are caceae). La dieta del pecarí costarricense consistió en partes vegetativas de Araceae y Heliconaceae. La observación directa mostró que los pecaríes pasaban el 30% del tiempo de alimentación hozando. Las muestras tomadas de los sitios de enraizamiento sugieren que las caries de pectorales se alimentaban de lombrices de tierra. La dieta difería entre meses, estaciones y hábitats. Comieron más frutas en la costa y bosques primarios y más partes vegetativas en bosques secundarios. En los meses Octubrer y Noviembre el el consumo de partes vegetativas superó el consumo de frutos

Descripción

Palabras clave

COSTA RICA, DIRECT OBSERVATIONS, FECAL ANALYSIS, RAIN FOREST, SEASONAL DIET, TAYASSU PECARI, WHITE-LIPPED PECARY, OBSERVACIONES DIRECTAS, ANÁLISIS FECAL, SELVA, DIETA DE TEMPORADA, PECARÍ DE LABIOS BLANCOS

Citación