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dc.contributor.authorRuiz Campos, Eleazar
dc.contributor.authorCabrera Peña, Jorge
dc.contributor.authorCruz, Rafael A.
dc.contributor.authorPalacios, José A.
dc.date.accessioned2022-05-24T19:54:28Z
dc.date.available2022-05-24T19:54:28Z
dc.date.issued1998
dc.identifier.issn00347744
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23108
dc.description.abstractMonthly changes in biochemical composition and condition index of the green clam, Polymesoda radiata were studied from August 1992 tbrough July 1993 in Bebedero river, Guanacaste, Costa Rica. This species has a con­tinuous spawning throughout the year with maximun periods in December and April (following values are % means and standard deviations). Fresh meat was 12.53 ± 3.78 . Dry flesh compositions: 78.29 ± 2.15 proteins; 9.52 ± 1.00 lipids; 5.78 ± 2.50 carbohydrates; and 6.43 ± 2.10 ashes. Water 90.10 ± 2.14 (correlated with the spawning period). The con­dition index was 9.89 ± 2.14. Dry flesh caloric value: 4.51 ± 0.11 Kcal/g. The condition index, caloric value and car­bohydrates decreased during the spawning periodo Lipids, proteins and ashes had not relationship with the spawning periodo The mean condition index was inverse correlation with the spawning periodoes_ES
dc.description.abstractBeninger y Lucas (1984), Bressan y Marín (1985) y Páenz-Osuna et al. (1993), entre otros, han realizado estudios sobre la composición bioquímica de la carne de moluscos, debido a que éstos son importante en la dieta de los habitantes de las zonas costeras por la calidad de su carne y contenido de proteína. EI cambio estacional en la composición bioquímica de los moluscos depende de parámetros del ambiente, como temperatura, salinidad, alimento disponible, productividad primaria y factores como la etapa del ciclo reproductivo en que se encuentren (Beninger y Lucas 1984, Ruiz et al. 1992). Lucas y Beninger (1985) realizaron un análisis teórico de los diferentes índices usados en acuacultura y determinaron que la relación entre peso de la carne seca y peso carne x 100, expresa la condición de los moluscos de una manera tan adecuada corno otros índices que utilizan variables más difíciles de medir.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.sourceRevista Biología Tropical vol.46 no.3 1998es_ES
dc.subjectALMEJASes_ES
dc.subjectBIVALVOSes_ES
dc.subjectBIVALVIAes_ES
dc.subjectCOSTA RICAes_ES
dc.subjectMOLUSCOSes_ES
dc.subjectMOLLUSCSes_ES
dc.titleComposición bioquímica de la carne de Polymesoda radiata (Bivalvia: Corbiculidae) en Costa Ricaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES


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