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dc.contributor.authorValenciano-Salazar, Jorge A.
dc.contributor.authorAndré, Francisco J.
dc.contributor.authorSoliño, Mario
dc.date.accessioned2021-10-13T00:44:26Z
dc.date.available2021-10-13T00:44:26Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.identifier.issn0959-6526
dc.identifier.otherhttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652620350101
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/21599
dc.description.abstractThe effectiveness of voluntary environmental programs and certifications to render social and private benefits depends on how aware consumers are, so that they can consider such initiatives when making their decisions. Consumers’ awareness has been mostly addressed in developed countries, although the benefits of companies’ environmental actions also take place in developing countries. This study is conducted in a developing country, such as Costa Rica. Using a large sample (n = 1191), consumers’ awareness of environmental certifications is studied at a general level (being able to name some environmental certification or program) and at a specific level (ability to name certified firms). The results show that consumers who are younger, with higher household income, with a university or technical degree and those participating in environmental or community groups are more likely to be aware of environmental certifications on both levels. Moreover, aware consumers tend to be more willing to pay for a certified coffee or a coffee produced by a certified company.es_ES
dc.description.abstractLa eficacia de los programas y certificaciones medioambientales voluntarias para obtener beneficios sociales y privados depende de la concienciación de los consumidores, para que puedan tener en cuenta estas iniciativas a la hora de tomar sus decisiones. La concienciación de los consumidores se ha abordado sobre todo en los países desarrollados, aunque los beneficios de las acciones medioambientales de las empresas también tienen lugar en los países en desarrollo. Este estudio se realiza en un país en desarrollo, como es Costa Rica. A partir de una amplia muestra (n = 1191), se estudia el conocimiento de los consumidores sobre las certificaciones ambientales a nivel general (ser capaz de nombrar alguna certificación o programa ambiental) y a nivel específico (capacidad de nombrar empresas certificadas). Los resultados muestran que los consumidores más jóvenes, con mayores ingresos en el hogar, con un título universitario o técnico y los que participan en grupos medioambientales o comunitarios tienen más probabilidades de conocer las certificaciones medioambientales en ambos niveles. Además, los consumidores conscientes tienden a estar más dispuestos a pagar por un café certificado o por un café producido por una empresa certificada.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.description.sponsorshipMinisterio de Ciencia e Innovaciónes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherElsevieres_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceJournal of Cleaner Production vol.286 1-9 2021es_ES
dc.subjectEDUCACIÓN AMBIENTALes_ES
dc.subjectCERTIFICACIÓNes_ES
dc.subjectMANEJO AMBIENTALes_ES
dc.subjectCONSUMIDORESes_ES
dc.subjectCOSTA RICAes_ES
dc.subjectENVIRONMENTAL EDUCATIONes_ES
dc.subjectCERTIFICATIONes_ES
dc.subjectENVIRONMENTAL MANAGEMENTes_ES
dc.subjectCONSUMERSes_ES
dc.titleSocietal awareness of environmental certifications in Costa Ricaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Economíaes_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124966


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