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dc.contributor.authorMoya Roque, Róger
dc.contributor.authorMuñoz-Acosta, Freddy
dc.contributor.authorSoto, Roy
dc.contributor.authorMata Segreda, Julio Francisco
dc.date.accessioned2020-11-12T21:54:48Z
dc.date.available2020-11-12T21:54:48Z
dc.date.issued2013-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/18662
dc.description.abstractElaeis guineensis, Ananas comusus and forest plantations are planted widely in Costa Rica; however their residues (8000 t) are not utilised. The main objective of this work was to undertake an anatomical description of the structure of the oil palm's empty fruit and the leaves from the crown and plant of the pineapple. Fibre dimensions of these agricultural crops were also compared with three main timber species planted. The anatomy of the fruit and the bunch of the oil palm are different from wood anatomy or pineapple leaves. The fibre dimensions and the anatomical distribution of the vascular strands are different for the pineapple leaf, the oil palm fruit and bunch. Large quantities of vascular strands are found in the oil palm bunch, and their frequency is similar in the oil palm fruit. A large proportion of parenchyma is observed in the pineapple leaf compared with the oil palm bunch and fruit. Oil palm fibre is different from the fibre dimension of the pineapple leaves and of wood. Wood and oil palm fruit and bunch present similar fibre dimensions. The pineapple leaf fibres are shorter fibres with wider diameter and thicker wall than oil palm and wood species.es_ES
dc.description.abstractElaeis guineensis, Ananas comusus y plantaciones forestales se plantan ampliamente en Costa Rica; sin embargo, sus residuos (8000 t) no se utilizan. El objetivo principal de este trabajo fue realizar una descripción anatómica de la estructura del fruto vacío de la palma aceitera y de las hojas de la corona y planta de la piña. Las dimensiones de la fibra de estos cultivos agrícolas también se compararon con las tres principales especies maderables plantadas. La anatomía del fruto y el racimo de la palma de aceite es diferente a la anatomía de la madera o las hojas de la piña. Las dimensiones de las fibras y la distribución anatómica de las hebras vasculares son diferentes para la hoja de piña, el fruto de la palma de aceite y el racimo. Se encuentran grandes cantidades de hebras vasculares en el racimo de palma aceitera y su frecuencia es similar en la fruta de la palma aceitera. Se observa una gran proporción de parénquima en la hoja de la piña en comparación con el racimo y el fruto de la palma aceitera. La fibra de la palma de aceite es diferente de la dimensión de la fibra de las hojas de piña y de la madera. Los frutos y racimos de madera y palma aceitera presentan dimensiones de fibra similares. Las fibras de la hoja de la piña son fibras más cortas con un diámetro más ancho y una pared más gruesa que la palma de aceite y las especies de madera.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherJournal of Oil Palm Researches_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.sourceJournal of oil palm research vol.25 no.1 138-148 2013es_ES
dc.subjectESPECIESes_ES
dc.subjectBOSQUES TROPICALESes_ES
dc.subjectPALMA ACEITERAes_ES
dc.subjectMADERAes_ES
dc.subjectTROPICAL SPECIESes_ES
dc.subjectSPECIESes_ES
dc.subjectPIÑAes_ES
dc.subjectANATOMYes_ES
dc.titleAn anatomical comparison between bunch and fruit of oil palm with pineapple leaf and three woods from plantations in Costa Ricaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Químicaes_ES


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