Show simple item record

dc.contributor.authorAlpizar-Vargas, Lidia
dc.contributor.authorZúñiga-Montero, Carlos
dc.contributor.authorRodríguez-Murillo, Alicia
dc.contributor.authorVargas-Vásquez, Amalia
dc.contributor.authorJose-Roberto, Vega-Baudrit
dc.date.accessioned2024-06-19T20:30:22Z
dc.date.available2024-06-19T20:30:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2573-2838
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/28379
dc.description.abstractBackground: Nutraceuticals can be defined as nutritional components that provide therapeutic or physiological benefits beyond the basic nutritional needs and include a wide range of compounds. However, they show very low bioavailability due to limited bio-accessibility, poor absorption and/or chemical transformation within the gastrointestinal tract. This renders their health benefits extremely difficult to be realized by the consumers. The present review shows the nanoengineering process involved in their production, starting from the materials used in the encapsulation, the process of nanoencapsulation, the principal encapsulation techniques used and the function of lipids, carbohydrates and proteins at the nanoencapsulation. Besides, this review gives the recent innovations and applications known using nutraceuticals.es_ES
dc.description.abstractAntecedentes: Los nutracéuticos pueden definirse como componentes nutricionales que brindan beneficios terapéuticos o fisiológicos más allá de las necesidades nutricionales básicas e incluyen una amplia gama de compuestos. Sin embargo, muestran una biodisponibilidad muy baja debido a una bioaccesibilidad limitada, una mala absorción y/o transformación química dentro del tracto gastrointestinal. Esto hace que sus beneficios para la salud sean extremadamente difíciles de lograr para los consumidores. La presente revisión muestra el proceso de nanoingeniería involucrado en su producción, a partir de los materiales utilizados en la encapsulación, el proceso de nanoencapsulación, las principales técnicas de encapsulación utilizadas y la función de los lípidos, carbohidratos y proteínas en la nanoencapsulación. Además, esta revisión brinda las innovaciones y aplicaciones recientes conocidas que utilizan nutracéuticos.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.description.sponsorshipMedCrave Group, Estados Unidoses_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherMedCrave Group (Estados Unidos)es_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceInternational Journal of Biosensors & Bioelectronics, 5(3), 56-61 2019es_ES
dc.subjectNUTRACÉUTICOSes_ES
dc.subjectAPLICACIONESes_ES
dc.subjectSALUDes_ES
dc.subjectNANOINGENIERÍAes_ES
dc.subjectNUTRACEUTICALSes_ES
dc.subjectNANOENGINEERINGes_ES
dc.subjectNANOTECNOLOGÍAes_ES
dc.titleNutraceuticals: definition, applied nanoengineering in their production and applicationses_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Químicaes_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.15406/ijbsbe.2019.05.00154


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Acceso abierto
Except where otherwise noted, this item's license is described as Acceso abierto