• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
    • Departamento de Física
    • Artículos científicos
    • View Item
    •   DSpace Home
    • Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
    • Departamento de Física
    • Artículos científicos
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Design, construction and study of a hybrid solar food processor in the climate of Costa Rica

    Thumbnail
    View/Open
    nandwani2007.pdf (939.9Kb)
    Date
    2007
    Author
    Nandwani, Shyam S.
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    During the last 25 years, the author has designed, constructed, studied and promoted solar oven, hybrid solar/electric oven, solar oven cum drier, solar cooker cum water heater and solar still. In different parts of the world, solar cookers have been made, studied, patented, however, their real uses are very limited due to many reasons—unstable climate, economic, cultural, social and single use, etc. In order to overcome part of the problems mainly the last one, author has recently designed one hybrid food processor (multi-purposes device) and studied various technical and practical aspects. It has been used for cooking, heating/pasteurizing water (to inactivate microbes) and distillation of small quantity of water (to remove different minerals) and drying domestic products (fruits, vegetables and condiments/herbs, etc.). For more than three years of use, author has found this to be a useful device, mainly from convenience, fuel saving, economic and also from ecological point of view. This device can be used at any time and for different uses but with the reduced consumption of conventional fuel. r 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved
     
    Durante los últimos 25 años, el autor ha diseñado, construido, estudiado y promovido horno solar, horno híbrido solar/eléctrico, horno solar con secador, cocina solar con calentador de agua y destilador solar. En diferentes partes del mundo se han fabricado, estudiado, patentado cocinas solares, sin embargo, sus usos reales son muy limitados por muchas razones: clima inestable, económico, cultural, social y de un solo uso, etc. los problemas principalmente el último, el autor ha diseñado recientemente un procesador de alimentos híbrido (dispositivo multipropósito) y ha estudiado varios aspectos técnicos y prácticos. Se ha utilizado para cocinar, calentar/pasteurizar agua (para inactivar microbios) y destilar pequeñas cantidades de agua (para eliminar diferentes minerales) y secar productos domésticos (frutas, verduras y condimentos/hierbas, etc.). Durante más de tres años de uso, el autor ha encontrado que este es un dispositivo útil, principalmente desde el punto de vista de conveniencia, ahorro de combustible, económico y también ecológico. Este dispositivo se puede utilizar en cualquier momento y para diferentes usos pero con el consumo reducido del combustible convencional. 2006 Elsevier Ltd. Todos los derechos reservados
     
    URI
    http://hdl.handle.net/11056/23071
    Collections
    • Artículos científicos [114]

    Related items

    Showing items related by title, author, creator and subject.

    • Thumbnail

      Temperatura y humedad relativas en un secador solar de plantas para la salud 

      Chaverri, Diego; Moya, Roberto (Universidad Nacional (Costa Rica), 2008)
      Se describen las características de un secador solar pasivo, tipo invernadero, que se utiliza para el secado de plantas para la salud en la zona norte de Costa Rica. Se analiza el régimen de temperaturas en función de la ...
    • Thumbnail

      Estudio experimental y teórico de un horno solar práctico en el clima de Costa Rica 

      Nandwani Pahuja, Shyam Sunder (Universidad Nacional (Costa Rica), 1986-01-01)
      Alrededor del 40% de la población costarricense utiliza leña para cocinar, lo que ha contribuido en buena medida al problema de la deforestación. Esto, junto con otras razones, le dio una idea al autor para diseñar, construir ...
    • Thumbnail

      Economic Analysis Of Domestic Solar Still In The Climate Of Costa Rica 

      Nandwani, Shyam S. (Universidad Nacional (Costa Rica), 1990)
      -In many communities of the developing countries, including Costa Rica and especially in coastal areas, there exists a shortage of potable water. Taking into account the fact that transportation/distribution of potable ...

    Repositorio Académico Institucional de la Universidad Nacional de Costa Rica. Creado con DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace. Tema basado en Mirage2 de ATMIRE..
    Sitio Web UNA | Portal de Revistas Académicas | Aviso Legal | Contact Us | Send Feedback
    Repositorio Institucional - UNA
     

     

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_procedencexmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_typexmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_rightsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_procedencexmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_typexmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_rights

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Google Analytics Statistics

    Repositorio Académico Institucional de la Universidad Nacional de Costa Rica. Creado con DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace. Tema basado en Mirage2 de ATMIRE..
    Sitio Web UNA | Portal de Revistas Académicas | Aviso Legal | Contact Us | Send Feedback
    Repositorio Institucional - UNA