Browsing by Subject "CACAO"
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A Combined Metagenomics and Metatranscriptomics Approach to Unravel Costa Rican Cocoa Box Fermentation Processes Reveals Yet Unreported Microbial Species and Functionalities
(Frontiers Media, 2021-02-16)Cocoa fermentation is the first step in the post-harvest processing chain of cocoa and is important for the removal of the cocoa pulp surrounding the beans and the development of flavor and color precursors. In the present ... -
Cacao como alternativa de desarrollo en Centro América: Un análisis desde la perspectiva de cadenas de valor
(Universidad Nacional, Costa Rica, 2020-10)La investigación “Cacao como Alternativa de Desarrollo en Centro América: Un Análisis desde la perspectiva de Cadenas de Valor” busca caracterizar la actividad del cacao en Centro América dentro del contexto de la Cadena ... -
Curing of Cocoa Beans: Fine-Scale Monitoring of the Starter Cultures Applied and Metabolomics of the Fermentation and Drying Steps
(Frontiers Media, 2021-01-11)Starter culture-initiated cocoa fermentation processes can be applied to improve the quality of cured cocoa beans. However, an accurate monitoring of the microbial strains inoculated in fresh cocoa pulp-bean mass to assess ... -
Política industrial y competitividad: Un enfoque de cadena de valor aplicado a la rama cacao, chocolates y confitería (3119)
(Universidad Nacional, Costa Rica, 1998-03)La economía internacional se encuentra en un periodo de acelerada transformación, la cual sintéticamente ha sido caracterizada como de globalización o de mundialización. Esto supone un ensanchamiento inusitado del comercio ... -
Quality differentiation of cocoa beans: implications for geographical indications
(Journal of the Science of Food and Agriculture, 2021-01-09)Geographical indications may stimulate collective actions of governance for quality control, trade and marketing as well as innovation based on the use of local resources and regional biodiversity. Cocoa production, however, ... -
Transformaciones bioquímicas asociadas a la calidad de algunos grupos genéticos de cacao (Theobroma cacao L.) mediante un proceso de fermentación controlada
(Universidad Nacional, Costa Rica, 2020)La fermentación de cacao es un proceso de gran importancia para la formación de características aromáticas y sensoriales del cacao. El estudio de la diversidad de microorganismos involucrados en la fermentación ha sido ...