Cubero Román, EricCarvajal-Miranda, YendryRodríguez, GerardoÁlvarez Valverde, VíctorJiménez-Bonilla, Pablo2023-08-102023-08-102023-03-172048-7177http://hdl.handle.net/11056/26066Ber is an antioxidant-rich fruit from Asia and has recently been cultured in Central America. The antioxidant capacity and antimicrobial activity of Z. mauritiana cultured of bers from Guanacaste, Costa Rica, were evaluated. Two farm locations and two cultivars were evaluated. Total polyphenolic compounds (TPC), proanthocyanidin compounds (PAC), and ascorbic acid were spectrophotometrically quantified. Antioxidant activity has been analyzed using the DPPH method. Antimicrobial susceptibility was determined using the Kirby-Bauer disk diffusion method. Ber samples contained 11–44 mg GAE/g TPC. Green fruits and leaves had the highest concentrations. The ascorbic acid concentration in ber fruits was determined between 251 and 466 mg/100 g. Ber vitamin C content is higher than most common fruits. Proanthocyanidin compounds were determined between 1.8 and 9.9 mg 4-MCG/g, and the highest concentration was observed in the leaves. Our samples showed the antioxidant activity of 90–387 μmol TE/g, which was moderate activity. The nutritional quality of ber fruits was related to maturity conditions. The ber fruits, a crop from Asia previously adapted to live in Costa Rica, are rich in vitamin C and TPC, and the concentration of those metabolites was even higher than the concentration reported in bers grown in other countries. The TPC and PACs had an interestingly wide antimicrobial spectrum. Cultivars and farm locations have a significant effect on metabolite production.Ber es una fruta rica en antioxidantes de Asia y recientemente se ha cultivado en América Central. Se evaluó la capacidad antioxidante y la actividad antimicrobiana de Z. mauritiana cultivada en fibras de Guanacaste, Costa Rica. Se evaluaron dos ubicaciones de fincas y dos cultivares. Los compuestos polifenólicos totales (TPC), los compuestos de proantocianidina (PAC) y el ácido ascórbico se cuantificaron espectrofotométricamente. La actividad antioxidante se ha analizado utilizando el método DPPH. La susceptibilidad a los antimicrobianos se determinó mediante el método de difusión en disco de Kirby-Bauer. Las muestras de Ber contenían 11–44 mg GAE/g TPC. Los frutos verdes y las hojas tuvieron las concentraciones más altas. La concentración de ácido ascórbico en frutos de ber se determinó entre 251 y 466 mg/100 g. El contenido de vitamina C de Ber es más alto que la mayoría de las frutas comunes. Los compuestos de proantocianidinas se determinaron entre 1,8 y 9,9 mg de 4-MCG/g, y la mayor concentración se observó en las hojas. Nuestras muestras mostraron una actividad antioxidante de 90–387 μmol TE/g, que fue una actividad moderada. La calidad nutricional de los frutos de ber se relacionó con las condiciones de madurez. Los frutos de ber, un cultivo de Asia previamente adaptado para vivir en Costa Rica, son ricos en vitamina C y TPC, y la concentración de esos metabolitos fue incluso mayor que la concentración reportada en bras cultivadas en otros países. El TPC y los PAC tenían un espectro antimicrobiano interesantemente amplio. Los cultivares y las ubicaciones de las granjas tienen un efecto significativo en la producción de metabolitos.engAcceso abiertohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ANTIOXIDANTESMICROBIOLOGÍABERMICROORGANISMOSSALUDENFERMEDADES INFECCIOSASFRUTAS TROPICALESDICOTILEDONEASGUANACASTE (COSTA RICA)AMERICA CENTRALANTIOXIDANTTROPICAL FRUITSAntioxidant and antimicrobial activity of two Costa Rican cultivars of ber (Ziziphus mauritiana): An underexploited crop in the American tropichttp://purl.org/coar/resource_type/c_650110.1002/fsn3.3317