Ulloa Rojas, Juan B.Verret, Johan A J2022-11-152022-11-152002http://hdl.handle.net/11056/24318The effectiveness of bacteria treated-coffee pulp (BT-CoP) in fish diets was evaluated in a feeding trial with Oreochromis aureus (Steindachner) fingerlings. Five diets were formulated to contain 0%, 6%, 12%, 18% and 24% BT-CoP, replacing wheat meal. Fish were reared in a recirculating unit consisting of 16 aquaria. Each aquarium was stocked with 10 fish of 1.1-2.4 g. Fish were fed ad libitum twice daily (10 and 15 h) for 4 weeks. Fish fed diets without BT-CoP and with 6% BT-CoP showed similar growth (body weight, growth rate: RGRm) and feed utilization (feed conversion ratio, protein efficiency ratio, apparent net protein utilization). Diets containing 0% and 6% BT-CoP gave similar dry matter and protein digestibility coefficients, but dietary BT-CoP levels higher than 6% produced lower digestibility values, except for carbohydrate. It is concluded that O. aureus fingerlings may assimilate only small amounts (6%) of BT-CoP in the diets without adverse effects on growth and feed utilization parameters. The CoP-containing diets did not affect fish survival (100%). The depression in tilapia performance may be associated mainly with the high level of fibre present in the CoP diets.La eficacia de la pulpa de café tratada con bacterias (BT-CoP) en dietas para peces se evaluó en un ensayo de alimentación con alevines de Oreochromis aureus (Steindachner). Se formularon cinco dietas para contener 0%, 6%, 12%, 18% y 24% de BT-CoP, reemplazando la harina de trigo. Los peces se criaron en una unidad de recirculación que constaba de 16 acuarios. Cada acuario se sembró con 10 peces de 1,1-2,4 g. Los peces fueron alimentados ad libitum dos veces al día (10 y 15 h) durante 4 semanas. Las dietas alimentadas con peces sin BT-CoP y con 6% de BT-CoP mostraron un crecimiento similar (peso corporal, tasa de crecimiento: RGRm) y utilización de alimentos (índice de conversión alimenticia, índice de eficiencia de proteínas, utilización neta aparente de proteínas). Las dietas que contenían 0% y 6% de BT-CoP dieron coeficientes de digestibilidad de proteína y materia seca similares, pero los niveles de BT-CoP en la dieta superiores al 6% produjeron valores de digestibilidad más bajos, excepto para los carbohidratos. Se concluye que los alevines de O. aureus pueden asimilar solo pequeñas cantidades (6%) de BT-CoP en las dietas sin efectos adversos sobre los parámetros de crecimiento y utilización del alimento. Las dietas que contenían CoP no afectaron la supervivencia de los peces (100%). La depresión en el rendimiento de la tilapia puede estar asociada principalmente con el alto nivel de fibra presente en las dietas CoP.engAcceso embargadoCOFFEEFISHNUTRITIONOREOCHROMIS AUREUSTILAPIAGrowth, feed utilization and nutrient digestibility in tilapia fingerlings (Oreochromis aureus Steindachner) fed diets containing bacteria-treated coffee pulphttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501https://doi.org/10.1046/j.1365-2109.2002.00655.x