Umaña, EduardoZamora, GabrielAguilar, IngridPérez-Salazar, RoySolórzano, RebecaHerrera, EduardoArias, Maria LauraSanchez, Luis Angel2021-11-162021-11-162021-04-062078-6913http://hdl.handle.net/11056/22027https://doi.org/10.1080/00218839.2021.1903737CINATWe characterized Tetragonisca angustula and Melipona beecheii honeys produced in Costa Rica according to their physical and chemical properties. Moreover, we found critical parameters that distinguish the honeys from each other. Forty-eight samples of honey of both stingless bee species were analyzed (T. angustula, n = 32; M. beecheii, n = 16). T. angustula honey is characterized by having significantly higher average values of proline (464.6 mg/kg), ash (0.481 g/100 g), diastase (17.5 Schade units/g), and free acidity (79.4 me/kg); while M. beecheii honey has significantly higher average values for fructose (32.7 g/100g), glucose (28.2- 30.2 g/100 g), water content (23.5 g/100 g), and invertase activity (65.7 U/kg). It was inferred from the results obtained that the honey produced by M. beecheii comes from nectars with a higher sugar concentration compared to the nectars used by T. angustula to produce their honey, which it was in good accordance to previous literature reports.Caracterizamos las mieles de Tetragonisca angustula y Melipona beecheii producidas en Costa Rica de acuerdo a sus propiedades físicas y químicas. Además, encontramos parámetros críticos que distinguen a las mieles entre sí. Se analizaron 48 muestras de miel de ambas especies de abejas sin aguijón (T. angustula, n = 32; M. beecheii, n = 16). La miel de T. angustula se caracteriza por tener valores promedio significativamente más altos de prolina (464,6 mg / kg), ceniza (0,481 g / 100 g), diastasa (17,5 unidades Schade / g) y acidez libre (79,4 me / kg); mientras que la miel de M. beecheii tiene valores promedio significativamente más altos de fructosa (32,7 g / 100 g), glucosa (28,2-30,2 g / 100 g), contenido de agua (23,5 g / 100 g) y actividad invertasa (65,7 U / kg). De los resultados obtenidos se infirió que la miel producida por M. beecheii proviene de néctares con mayor concentración de azúcares en comparación con los néctares utilizados por T. angustula para producir su miel, lo que concuerda con los reportes de la literatura previa.engAcceso abiertohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/MIEL DE ABEJAHONEY BEEABEJAS SIN AGUIJÓNBEES WITHOUT STICKMEDICINA POPULARPOPULAR MEDICINECOSTA RICAPhysicochemical differentiation of stingless bee honeys from Costa Ricahttp://purl.org/coar/resource_type/c_650110.1080/00218839.2021.1903737