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dc.contributor.authorRojas M., José Rodrigo
dc.date.accessioned2022-05-26T18:07:32Z
dc.date.available2022-05-26T18:07:32Z
dc.date.issued1997
dc.identifier.issn00347744
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23122
dc.description.abstractA total of 308 "Red Snapper" Lutjanus colorado were collected monthly in the Gulf of Nicoya, Costa Rica, from January 1993 to January 1994 to determine feeding habits. The fishes (16-56 cm in total length) were polychaete worms and plant debries were found in the stomach contents. The total biomass was984.2 g; 40% of the stomachs were empty. The diet has ontogenic differences: in juvenils, at any timeof the year, the most frequent and abundant components were fishes (i.e. Anchoa sp., Tomicodon sp. and Pomadasys sp.), and in adults they were panaeid shrimps (i.e. Panaeus californiensis, P. occidentalis and P. stylirostris). The maiin food of the bigger fishes (≥ 50 cm TL) were stomapods (Squilla sp.). The relative importance of different components of the diet was assessed with two indexes that combine, in different ways, porcentage frecuency of occurrence, percentage number and percentahe weigth of prey categories. The relative importance and feeding coefficient of the main dietary items did not vary during the year.es_ES
dc.description.abstractUn total de 308 "Pargos Rojos" Lutjanus colorado fueron colectados mensualmente en el Golfo de Nicoya, Costa Rica, desde enero de 1993 hasta enero de 1994 para determinar hábitos de alimentación. Los peces (16-56 cm de longitud total) eran gusanos poliquetos y se encontraron restos de plantas en el contenido del estómago. La biomasa total fue de 984,2 g; El 40% de los estómagos estaban vacíos. La dieta tiene diferencias ontogénicas: en los juveniles, en cualquier época del año, los componentes más frecuentes y abundantes fueron los peces (i.e. Anchoa sp., Tomicodon sp. y Pomadasys sp.), y en los adultos los camarones panaeidos (i.e. Panaeus californiensis, P. occidentalis y P. stylirostris). El alimento principal de los peces más grandes (≥ 50 cm LT) fueron los estomapodos (Squilla sp.). La importancia relativa de los diferentes componentes de la dieta se evaluó con dos índices que combinan, de diferente manera, porcentaje de frecuencia de ocurrencia, porcentaje de número y porcentaje de peso de las categorías de presas. La importancia relativa y el coeficiente de alimentación de los principales elementos dietéticos no variaron durante el año.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.sourceRevista Biología Tropical Vol.45 No.3 1173-1183 1997es_ES
dc.subjectCOSTA RICAes_ES
dc.subjectPARGOes_ES
dc.subjectPECESes_ES
dc.subjectFISHes_ES
dc.titleDieta del "pargo colorado" Letjanus colorado (Pisces: Lutjanidae) en el Golfo de Nicoya, Costa Ricaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES


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